ZAČETKI DOMAČE PIVOVARNE MAHNIČ

Začetki domače pivovarne Mahnič segajo v letu 1996, ko sta zakonca Mahnič realizirala poslovno idejo izgradnje gostišča in prve domače pivovarne na Primorskem, pivovarne Mahnič.

Glede na to, da so bile v Sloveniji tovrstne proizvodnje prisotne v manjšem obsegu, sta se odločila za nakup tehnologije in recepture za proizvodnjo piva v tujini.

Tehnološki in proizvodni proces piva Mahnič tako temelji na proizvodnji bavarskega piva pivovarne Hofbräuhaus, München.

 


KAKO NASTANE DOMAČE PIVO?

Postopek varjenja piva se začne s kaljenjem ječmenovega zrna. Domače ali "craft" pivovarne večinoma nabavijo že skaljeno ječemenovo zrno, poznano kot ječmenov slad, ki ga zmeljejo in namočijo v vročo vodo, da nastane pivina.

Pivino nato zavrejo in ji dodajo hmelj, sledi ohlajanje in dodajanje kvasa, kar sproži alkoholno vrenje. Po vrenju pivino pretočijo v posode za zorjenje, kjer nastane mlado pivo, ki ga ohladijo na temperaturo 4 °C, sledi zorenje piva s procesom naravne filtracije (usedanje kvasa), kar traja približno 3 tedne.

Po zaključku zorenja preostane le še pokušina proizvedenega piva, pri kateri je pomembno, da pivo uživate ohlajeno na 2 - 4 °C, saj pri tej temperaturi domače pivo doseže optimalen okus. 

Kontakt

Pivovarna gostilna Mahnič d.o.o.

Kolodvorska 4, 6240 Kozina
> Zemljevid

Rezervacije:
T 00386 5 6800 100
E pivovarna.mahnic@siol.net